16 Aralık 2011 Cuma

HALK mı, HALK(LAR) mı? _________ Ya da "Türkiyeli" ile "Türk Milleti" arasındaki fark!




İngiltereli halklar mı? İngiliz halkı mı?



Fransızlar kendilerine Fransalı değil Fransız derler. Almanlar kendilerine Almanyalı değil, Alman derler, İngilizler kendilerine İngiltereli değil İngiliz derler, Sırplar kendilerine Sırbistanlı değil Sırp derler. Ruslar kendilerine Rusyalı değil Rus derler. (…)

Sadece o ülkeye sonradan gelmiş olup o ülkede “kendilerini yabancı hissedenler” kendilerini o “COĞRAFYAYLA” tanımlarlar. Örneğin: Polonyalı Almanlar, İngiltereli Zenciler, Türkiyeli Yahudiler, Ya da “ben Türk değil, Türkiyeli Gürcüyüm" diyen Eşbaşkan vb gibiler… 

Hohg Hong’u Çin’den 50 yıllığına kiralamış olup orada "kiracı olarak" yaşayan İngilizler “biz Hong-Hong’luyuz” demek “ZORUNDADIR”. Ama bizler bu topraklarda yabancı, misafir ya da kiracı değil, ev sahibiyiz. Bizler Türkiyeli değil, Türk Milleti, ya da kısaca TÜRK'üz.
"Türkiyeli" COĞRAFİ bir tanımdır. "TÜRK" ise "bir Milletin adı"dır. 

Böyle düşünemeyenlere ise bir gün birileri gelip, ya “kira öde” ya da “çık evimden” der.






Bunu daha iyi anlamak için önce  HALK tanımını biraz açıklamak gerekiyor:


(Eğer plajdaki kalabalığı kastetmiyorsak) HALK, toplumbilimsel (sosyolojik) ve siyasal bir tanımdır. “Devletin yönetimine katılan” bireylerin tümüne “HALK” denir. Tam olarak söylemek gerekirse HALK devletin yönetimi için oy kullananlardır. Birbirlerinden köken bakımından ayrı olan, ama “ORTAK BİR (TEK) DEVLET YÖNETİMİYLE BİRLEŞMİŞ BULUNAN” ahali HALK olarak tanımlanır. (Kaynak: TDK Budunbilim Terimleri Sözlüğü).   


Nasıl ki her Devletin sadece bir adet Cumhurbaşkanı, sadece bir adet Millet Meclisi ve sadece bir adet Hükümeti olabilirse, her devlette sadece bir adet HALK olabilir. 


Türkiye Büyük Millet Meclisi



Adından da anlaşılacağı gibi sadece A.BİRLEŞİK DEVLETLERİ için, eski Sovyetler Birliğini oluşturan DEVLETLER BİRLİĞİ için, şimdiki Bağımsız DEVLETLER TOPLULUĞU için, ya da Avrupa BİRLİĞİ için çoğul olarak HALKLAR tanımı kullanılabilir. BİRCİ (üniter) ve TEK DEVLETTEN OLUŞAN Türkiye’de ise “HALKLAR” yoktur, HALK vardır. 

Çoğumuzun bilinçsizce “IRKLAR” anlamında, çoğul olarak kullandığı HALKLAR kavramı önceleri Yugoslavya örneğindeki gibi Türkiye’den birkaç küçük DEVLETÇİK çıkartmayı hedefleyen Sovyet propagandasının, sonraları Alman propagandasının, şimdilerde ise ABD propagandasının yıllar boyu bilinçaltımıza şırınga ettiği bir kavramdır. (Kaldı ki ABD bile Halk kavramını kendisi için TEKİL kullanmaktadır.) 

HALK kavramını Türkiye için çoğul kullananlar “EĞER BUNU BİLİNÇLİ SÖYLÜYORLARSA” biliniz ki onlar Türkiye’de “İKİ (ve daha fazla) DEVLET” olması gerektiğini savunanlardır. 

Biz burada durdukça bunlar tabi ki avuçlarını yalayacaklardır. 

Çünkü “Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran Türkiye HALKINA TÜRK MİLLETİ denir!" (K.Atatürk)






Özetlemek gerekirse: 

Coğrafi bir tanım olan "Türkiyeli" tanımı aynen Köylü, Şehirli, İstanbullu, İzmirli tanımları gibi, kişi coğrafi olarak “YER DEĞİŞTİRDİKÇE” değişebilen bir tanımdır. 

TÜRK MİLLETİ tanımı ise otobüse bindikçe değişen bir tanım değildir!



Saygılarımla,
A.Tamtürk